Test Your Water Safety Knowledge

  1. Doing this with children ages 1-4 can reduce the risk of drowning 88%?

    Answer: Formal Swim Lessons

    Fact: The Y currently offers swim lessons to everyone 6 months of age and older with a focus on learning all-important water safety skills first like having permission to swim, floating front and back, and always swimming with adult supervision (no matter your age - buddy up buttercup!)
     
  2. If you find yourself caught in a rapid current in a river, stream, or creek, how should you position your body to reduce risk of injury?

    Answer: On your back with your feet forward in the current. If you can put your body into a semi-sitting position (think a v-sit in the river - this is very easy if you are wearing your life jacket)
     
  3. The Majority of drownings in the United States happen in private pools or other private bodies of water. Name any 2 safety measures a homeowner can take to increase the safety of the water on their property.

    Answer: Reduce access to the water with fencing (pools) or natural features such as heavy hedges (edges of creeks or other open water areas). Remove outer ladders when not in use. Cover the surface of a pool with a safety cover (rated to hold the weight of a person if someone falls in). Personal Floatation devices for none swimmers. Ensure that everyone knows the house rules and no one swims alone or without a water watcher. Make sure the water watcher is a designated person.
     
  4. How much of the earth is covered in water?

    Answer: 71%

    Fact: Planning to avoid the water is not enough. Everyone should be able to access water safety skills to be ready just in case. The YMCA had a national call to teach every man and boy to swim in this country - that call still exists today. Our state is not known for its beaches - but there are plenty of rivers, lakes, and creeks that we have access to. 
     
  5. What was the first patented lifejacket made out of?

    Answer: Cork!

    Fact: Did you know there are multiple types of lifejackets or PFD's (Personal Floatation Devices)? A type 1 lifejacket is designed to keep you afloat and tilted slightly backward even if you fall unconscious (out on open water - get this kind!! they are pretty stylish now). A type 2 lifejacket will perform similarly but is designed for conscious wearers.
     
  6. CPR is an important skill for everyone to learn, especially is you own a pool or live near an open body of water. What does CPR stand for?

    Answer: Cardio Pulmonary Resuscitation

    IMPORTANT: 2 keys to remember
    - Always call 911 if you are doing CPR
    - Compress hard and fast on the center of the chest until help arrives
     
  7. Before Michael Phelps took the world by storm, which Olympic swimmer held the record for most gold medals in a single Olympic Games?

    Answer: Mark Spitz

    Fact: Mark  Spitz technically still holds the record for most gold medals and world records in a single Olympics going 7 for 7 in 1972. 
     
  8. You are at the beach and find yourself in water that is rapidly pulling you into open water away from the shore, what do you do?

    Answer: Swim Parallel to the shore until you no longer are being pulled. Then swim into shore.

    Fact: Fighting the current and swimming against it will only make you tired putting you at a high risk for drowning. Make sure you read all warnings posted at a beach and dont swim during times when there is a high risk for a rip tide.
     
  9. What Organization founded the Volunteer National Lifesaving Service in 1912?

    Answer: The YMCA. 

    Fact: Originally the National Lifesaving Service started as a water safety platform with volunteers teaching people what to do in an emergency and how to keep themselves safe before adding water rescues in the mix a few years later. 

    Event Details: This year the Kennett YMCA is holding a Water Safety Program at their outdoor pool the week of June 7th. This is a great way to learn some basic swimming and water safety skills! This program is free to everyone in the community - no prior swimming knowledge needed. Please come out and join us!
     
  10. Who is the most decorated African American swimmer?

    Answer: Cullen Jones

    Fact: Before being enrolled in swim lessons Cullen experienced a near drowning event at a water park. His natural affinity for the water quickly became clear once he learned to swim.
     
  11. Organized swim lessons began at the Detroit YMCA in 1909 to answer the call of the National YMCA to teach every man and boy how to swim. In one city alone this man taught 800 boys to swim in 4 weeks. Who was that man?

    Answer: George Corson. 

    Fact: George Corson revolutionized swim lessons in the time and remains an influence in how and what we teach. 
     
  12. What is the correct name for the floating style often known as the "deadmans float"?

    Answer: Survival float Or Prone float

    Fact: People are naturally more able to float comfortably face down. This is considered a resting position because it requires little energy. When you need to breather you perform a half stroke to lift your head before relaxing down again.